Abstracts

Hospital@Home: Virtual Reality en Sociale Robots
De zorg is sterk in beweging. Diagnostiek, behandeling en follow-up worden gepersonaliseerd, maar door vergrijzing en multimorbiditeit stijgt het volume, terwijl de capaciteit daalt door kosten en een krimpende workforce. Dreigt een zorg infarct? Inzet van innovatieve gezondheidstechnologie biedt kansen. In Twente experimenteren we met zorg op afstand, zelfmanagement met virtual reality en de inzet van sociale robots.
Prof. dr. Harald Vonkeman, Reumatoloog, Medisch Spectrum Twente

PASI 100+: meer dan een gave huid
De psoriasis patiënt kan anno 2024 gaan voor een gave huid. Naast de huidafwijkingen dient men ook adequate zorg te bieden t.a.v. de artritis en andere mogelijke comorbiditeiten bij psoriasis. Indien de psoriasis volledig in remissie is, dan zal de patiënt vaker bang zijn voor mogelijke exacerbaties. Ze hebben dikwijls vragen over voeding en lifestyle die mogelijk exacerbaties kunnen tegengaan. Uiteraard speelt stress hierbij een belangrijke rol. Klimaatverandering en (lucht)vervuiling kunnen eveneens het beloop van psoriasis beïnvloeden.
Dr. Hok Bing Thio, Dermatoloog, Erasmus MC

'Financiering van zorg' Het dynamische speelveld tussen overheid, zorgverzekeraar, ziekenhuis en patiënt
We kennen een aantal grote maatschappelijke uitdagingen. We naderen de 18 miljoen inwoners in Nederland waarbij het aantal ouderen zowel absoluut als procentueel groeit. Kennis en technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Ook de gezondheidszorg en farmacie ontwikkelen rap, we kunnen meer en doen meer. De krapte op de arbeidsmarkt is voelbaar ook in de zorg. De vergrijzing neemt toe zo ook de gezondheidszorgconsumptie en kosten. We hebben grote maatschappelijke uitdagingen over hoe dat te managen. In 90 minuten neemt de spreker u mee in de dilemma’s en probeert samen met u deze Gordiaanse knoop te ontwarren.
Wido Derks, Director Insights & Development, Axon Healthcare

Geneesmiddelenverspilling: Waste or Wasted opportunity?
Jaarlijks worden miljoenen geneesmiddelen verspild in Nederland. Dit leidt tot onnodige geneesmiddelkosten én milieuvervuiling. In Nederland zijn we koploper als het gaan om het tegengaan van geneesmiddelverspilling, maar er is nog een lange weg te gaan. Om het geneesmiddelgebruik te verduurzamen, worden verschillende initiatieven besproken, van preventie tot heruitgifte, en de (on)mogelijkheden hiervan.  
Dr. Charlotte Bekker, Sr. onderzoeker, Radboudumc

Reumatologie en duurzaamheid, ver van ons bed of niet?
Wist u dat de zorg in Nederland verantwoordelijk is voor een kleine 10 % van de totale CO2 uitstoot? En de relatieve bijdrage in landelijke CO2 uitstoot door de zorg in Nederland wereldwijd het grootst is…

Een belangrijke uitdaging voor ons als medici om onze verantwoordelijkheid te pakken en te kijken hoe we de zorg duurzamer kunnen maken. Logischerwijs wordt er daarbij het eerst aan wegwerpproducten op de IC en de OK gedacht. Maar ook beschouwende vakken kunnen flink verduurzamen. Denk daarbij aan E-Health om uitstoot door vervoer te verminderen en het veel duurzamer voorschrijven van medicatie. Maar ook andere ideeën en initiatieven komen aan bod tijdens de voordracht met uiteraard de mogelijkheid om tijdens een discussie met elkaar hier nog veel meer over te brainstormen.
Dr. Cathelijne Appels, Reumatoloog, Reumazorg ZWN

Jeuk en pijn, hoe lossen we dat samen op?
"In deze presentatie zal ik ingaan op het belang van een holistische blik op PsA. PsA is meer dan alleen gewrichten, het belang van huidklachten kan niet onderschat worden. Hoe ga je daar in de praktijk mee  om. Wat kan je zelf eventueel er aan doen. Wanneer werk je samen met de dermatoloog en wat is een goede manier."
Dr. Marijn Vis, Reumatoloog, Erasmus MC