Hoe ziet de dag er uit? 

09.00 uur     Aankomst en registratie 
09.35 uur     Naar de lokalen 
09.45 uur     Start lesronde 1 
11.00 uur     Pauze 
11.20 uur     Start lesronde 2 
12.35 uur     Lunch 
13.20 uur     Start lesronde 3 
14.35 uur     Pauze 
15.00 uur     Start lesronde 4 
16.15 uur     Einde programma 

Programma; welke 4 lessen kies jij?

Hieronder tref je de 6 keuzelessen; kies er 4 uit en geef die keuze bij inschrijving aan. Op de dag zelf krijg je bij registratie een naambadge waarop je persoonlijke dagindeling staat vermeld. 

Rare plekjes en vlekjes

Het doel van deze les is om je zowel in het werkleven maar ook in het dagelijkse leven comfortabeler te laten voelen wat betreft de meest voorkomende huidplekjes en mogelijke behandelingen hierbij. Je zult de basis van de huid leren (anatomie en functies), de meest voorkomende vlekjes en plekjes en behandelingen hiervan (o.a. corticosteroïdzalven – de bekende ‘hormoonzalven’). Er zal zeker ook aandacht besteed worden aan de risico’s van zonblootstelling, zonneschade en huidkanker. Tevens het gebruik van zonnebrand hierbij met de verschillende beschermingsfactoren.

Al met al wordt het veel plaatjes kijken en er samen voor zorgen dat jullie met een rugzak vol praktische tips weer naar het werk kunnen.  

Fabiënne Koekelkoren, AIOS Dermatologie bij Erasmus MC

TRIAGE! Zó vraag je uit in deze gevallen

Het is een drukke ochtend in de huisartsenpraktijk en de telefoon begint te rinkelen. Als doktersassistent neem jij de oproep aan en aan de andere kant van de lijn klinkt een bezorgde stem. Het is een patiënt die zich onwel voelt en verschillende symptomen beschrijft. Je luistert naar de klachten en je beseft dat je snel moet handelen. Dit is een moment waarop jouw triagevaardigheden van cruciaal belang zijn. Je stelt gerichte vragen om de ernst van de situatie te beoordelen en beslist of de patiënt onmiddellijk medische hulp nodig heeft of dat een afspraak op korte termijn volstaat. Het is een uitdaging die vraagt om snelle besluitvorming en nauwkeurige beoordeling - een typisch scenario waarbij triagevaardigheden van onschatbare waarde zijn voor het welzijn van de patiënt.

Ontdek de kunst van triage in onze les "TRIAGE! Zó vraag je uit in deze gevallen". Leer hoe je snel en effectief de urgentie van medische situaties kunt beoordelen door gestructureerd uit te vragen. Met boeiende casusbesprekingen en praktische oefeningen ontwikkel je communicatieve vaardigheden die essentieel zijn voor elke zorgprofessional.

Signalering Kindermishandeling

Plotseling komt een jong meisje de praktijk binnen, vergezeld door haar ouder. Terwijl je hen begroet, valt je oog op de kleine, maar opvallende blauwe plekken op de armen van de het meisje. Je merkt ook op dat ze zich terugtrekt wanneer haar ouder haar aanraakt en dat haar gedrag terughoudend lijkt. Hoewel de ouder beweert dat het meisje gewoon 'levendig' is en dat de blauwe plekken van een valpartij op school komen, voel je een knagend gevoel van bezorgdheid. 

De cijfers zijn verontrustend - ondanks onze inspanningen blijft kindermishandeling een prangend probleem in onze samenleving. Tijdens deze les ontvang je handvatten om tekenen van kindermiskandeling te herkennen en te reageren op een manier die de veiligheid en het welzijn van het kind bevordert.

Het meekijkconsult is in opmars; minder verwijzingen naar de 2e lijn

Ontdek het meekijkconsult - een innovatieve benadering die de manier waarop huisartsen werken verandert. Leer hoe dit concept niet alleen de efficiëntie verhoogt, maar ook de kwaliteit van zorg voor jouw patiënten verbetert. Klaar om te verkennen? Ontdek de mogelijkheden voor jouw praktijk!

Kleine trauma's; wat ga je doen?

Tand afgebroken, botbreuk, kleine wond, schouder uit de kom, enkel verzwikt of gebroken?

Stel je voor: het is een drukke dag in de huisartsenpraktijk. Terwijl je bezig bent met het afhandelen van administratieve taken, hoor je plotseling de deur opengaan met een klap. Een patiënt haast zich naar binnen, met een duidelijke kreun van ongemak. Hij stompeld met een arm die er duidelijk verkeerd uitziet, terwijl zijn gezicht vertrokken is van pijn. Het is een onverwachte wending die je meteen uit je dagelijkse routine haalt. Je voelt een golf van urgentie terwijl je je realiseert dat je nu moet handelen. Gelukkig heb je net de nodige training gehad tijdens onze les "Kleine trauma's: Wat te doen?". Deze situatie is precies waarvoor je bent voorbereid. Het is tijd om je vaardigheden toe te passen en deze patiënt de zorg te bieden die hij nodig heeft.

Nederland op z'n zwaarst; hoe krijgen we obesitas onder controle?

Laten we het hebben over een van de meest urgente kwesties van onze tijd: obesitas in Nederland. De cijfers zijn alarmerend - het aantal Nederlanders met overgewicht blijft gestaag stijgen. In 2023 had maar liefst 51 procent van alle volwassenen boven de twintig jaar te maken met overgewicht, tegenover slechts 33 procent in de jaren tachtig. Ik ben Mesut Savas, arts in opleiding tot medisch specialist (internist), en ik heb mijn passie gevonden in het onderzoek naar obesitas. Mijn promotieonderzoek, met lof ontvangen, richtte zich specifiek op de relatie tussen obesitas, stress en stresshormonen. Nu is het mijn missie om complexe medische inzichten over obesitas op een toegankelijke manier met jullie te delen. Laten we samen ontdekken hoe we deze groeiende epidemie onder controle kunnen krijgen.