Hoe ziet de dag er uit?
09.00 uur Aankomst en registratie
09.35 uur Naar de lokalen
09.45 uur Start lesronde 1
11.00 uur Pauze
11.20 uur Start lesronde 2
12.35 uur Lunch
13.20 uur Start lesronde 3
14.35 uur Pauze
15.00 uur Start lesronde 4
16.15 uur Einde programma
Programma; welke 4 lessen kies jij?
Hieronder tref je de 6 keuzelessen; kies er 4 uit en geef die keuze bij inschrijving aan. Op de dag zelf krijg je bij registratie een naambadge waarop je persoonlijke dagindeling staat vermeld.
Hoe ga je om met beet-, snij-, scheur- en brandwonden?
Jij ziet ze regelmatig, snij- of schaafwonden, brandwonden, scheurwonden. Een eerste vereiste is dan een objectieve beoordeling en rapportage van de wond te maken. Dat kan aan de hand van het ALTIS (Aard, Lokalisatie, Tijd, Samenhang) en/of het TIME (Tissue, Infection, Moisture, Edges) model. Ken jij de verschillen? Vervolgens komt het behandelplan. Welke producten kun je bij de betreffende wond het beste inzetten; welke liever niet? Deze les over wondverzorging combineert de theorie met een aantal zinnige opdrachten. Niet alleen leerzaam, maar ook heel leuk. Doe er je voordeel mee!
Jolanda de Graaf, wondverpleegkundige en docent bij ONTPLOOI
Annemarie Verdick, wondconsulent en docent bij ONTPLOOI
Een stil infarct… en dan?
Met name bij vrouwen komt een hartinfarct soms niet als een donderslag bij heldere hemel maar uit het zich door vage, algemene klachten. Dergelijke ‘stille hartinfarcten’ worden vaak niet (tijdig) herkend. In deze les zetten we alle alarmsymptomen van een (stil) hartinfarct overzichtelijk op een rijtje. Waarop moet je letten? Waarover moet je doorvragen? En we gaan in op preventie: wat zijn de risicofactoren voor een hartinfarct en hoe kun je iemand adviseren en ondersteunen die risicofactoren te verminderen? Kortom, deze les praat je bij, maakt je alert en geeft je handvatten voor de praktijk.
Dr. Martin Hemels, cardioloog-hartritmespecialist, Rijnstate Ziekenhuis Arnhem; Radboudumc Nijmegen
Tim de Vries, Arts-onderzoeker cardiologie/atriumfibrilleren, Amsterdam UMC locatie UvA; Rijnstate Ziekenhuis
Zenuwpijn; mee leren leven?
Pijn die branderig, schrijnend, koud of warm is en vaak samengaat met tintelingen. We hebben het over zenuwpijn, ook wel neuropatische pijn genoemd. Het is een vorm van pijn die voor patiënten zeer heftig is. Maar wat is dat eigenlijk, zenuwpijn? En hoe is de zenuw beschadigd geraakt? En welke vormen van pijnstilling zijn wel en welke niet effectief tegen zenuwpijn? In deze les praten we je bij over alle facetten van dit prikkelende onderwerp. Schrijf je daarom in voor deze les.
Tineke Hooijer, Verpleegkundig specialist pijngeneeskunde, Spaarne Gasthuis
Nina van der Klugt, Verpleegkundig specialist pijngeneeskunde, Spaarne Gasthuis
Beter kijken naar overgangsklachten
Onvermijdelijk voor iedere vrouw: de overgang. Een periode die vaak in meer of mindere mate gepaard gaat met lichamelijke en seksuele klachten, stemmingswisselingen, slaapstoornissen, concentratieproblemen en/of vermoeidheid. Een kwestie van ‘tanden op elkaar en niet zeuren?’ Zeker niet. In deze les bespreken we hoe jij vrouwen met overgangsklachten kunt voorlichten en ondersteunen. Bijvoorbeeld met uitleg over de biologische gevolgen van de veranderende hormoonhuishouding. En met adviezen over een gezonde leefstijl. En vooral door de oorzaak van de klachten te herkennen: is het een burn out of is het de overgang? Deze les is een ware ‘eye opener’!
Anita Feddema-van Leijsen, Verpleegkundig overgangsconsulente, Nijkerk; Voorzitter VVOC*
Martine den Hoedt, Verpleegkundig overgangsconsulente, Bussum; bestuurslid VVOC*
*Vereniging van Overgangsconsulenten
Longproblemen en functieonderzoeken
Luchtwegklachten: ook in het post-corona tijdperk komen ze veelvuldig voor en zijn ze een belangrijke reden voor een bezoek aan de huisarts. Van een stevige verkoudheid of griep met benauwdheid tot astma of COPD. Tijd daarom om jouw kennis over de fysiologie en werking van de longen weer eens op te frissen (hoe zat het ook al weer met rol van het trilhaarepitheel en het belang van de zuurstofsaturatie?) En natuurlijk om in te gaan op de verschillende vormen van onderzoek bij luchtwegklachten. Welk onderzoek is zinvol bij welke aandoening en wat kun je op basis van de uitslag concluderen? Schrijf je snel in voor deze adembenemende les!
Jos Frencken, AIOS Longziekten bij Erasmus MC, Rotterdam
Triage bij kinderen
‘Mijn kind heeft buikpijn/is suf/huilt steeds/slaapt slecht/is gevallen en heeft pijn’. Enzovoort. Als doktersassistent heb je met regelmaat ouders/verzorgers aan de lijn die ongerust zijn over de gezondheid van hun kind. Waar ze het met hun eigen gezondheidsklachten best een dagje willen aanzien, willen ouders voor hun kinderen snel een oordeel van de huisarts. Hoe bepaal jij de urgentie van de klacht? Wanneer is de beoordeling door de huisarts noodzakelijk, wanneer verwijs je meteen naar de tweede lijn? Wanneer kan het even wachten? En in dat laatste geval: met welke adviezen en voorlichting kun je de ongerustheid van de ouders verminderen? Na deze praktische les kom je weer goed beslagen ten ijs.
Tineke Sportel, trainer, physician assistant eerstelijn, SEH-verpleegkundige Huisartsenspoedzorg