Programma

09:00 - 09:45
 
 
09:45 - 09:50
 
 
09:50 - 22:40

Bevolkingsonderzoek op borstkanker: ze hebben een afwijking gevonden. Wat nu?

Mijn presentatie zal uitleg geven over het hoe-wat-waar-waarom betreft de patiënt die een afspraak heeft op de mammapoli. Verwezen via de huisarts of het bevolkingsonderzoek. Na mijn presentatie zullen de deelnemers geïnformeerd zijn over de verschillende goedaardige en kwaadaardige borstafwijkingen, de diagnostiek, behandeling en gevolgen hiervan. Tevens zal ik wat vertellen over erfelijkheid en nazorg.

 
10:40 - 11:00
 
 
11:00 - 11:50

‘Opoe is weer op bezoek’! Wat moet je weten over menstruatieproblemen?

Dr. van IJsselmuiden zal tijdens de lezing uitgebreid ingaan op de verschillende menstruatiestoornissen. Zij zal de oorzaken van deze stoornissen bespreken, evenals de onderzoeken en behandelingen die kunnen worden toegepast in de huisartsenpraktijk. Daarnaast zal zij uitleggen welke procedures en behandelopties beschikbaar zijn bij een bezoek aan de gynaecoloog.

 
11:50 - 12:50

Alweer een urineweginfectie? Hoe komt dat en wat kun je eraan doen?

Een van de meest voorkomende klachten in de huisartsenpraktijk: een blaasontsteking. Maar wat is dit eigenlijk? Wie loopt er risico? Welke patiënten moet je behandelen? Positieve stick: moet je dit altijd behandelen? Is een stickje wel genoeg? De in’s en out’s van diagnostiek tot behandelen van urineweginfecties: hoor je tijdens dit praatje!

 
12:40 - 13:30
 
 
13:30 - 14:20

Neem overgangsklachten serieus; er is meer ongemak dan je denkt.

Een vrouw is op haar overgang voorbereid, zo ook haar behandelaar. Elke vrouw krijgt ermee te maken; de overgang. De één heeft er meer last van dan de ander. Maar dat het bij veel vrouwen leidt tot belemmeringen in het dagelijks leven staat buiten kijf. Herkenning van de signalen, uitleg van de hormonale werking en de veranderingen en risicofactoren in deze fase worden besproken , zo ook bruikbare (leefstijl & zelfzorg) adviezen en de behandeling mogelijkheden voor in de praktijk worden aangegeven.

 
14:20 - 15:10

Cardioloog behandelt vrouwen met klachten anders dan mannen met klachten. HOEZO?

De gezondheidszorg is voornamelijk gebaseerd op het mannenlichaam. Hierdoor leven vrouwen gemiddeld meer jaren in slechte gezondheid dan mannen. Waar komt dit verschil vandaan? En welke ongelijke kansen bestaan er in de gezondheidszorg? Wat is er nodig om een inclusieve gezondheidszorg te realiseren? 
Tijdens deze lezing geven we je kennis en inzicht in de rol van gender en sekse bij gezondheid en ziekte, met als uiteindelijk doel het bevorderen van inclusieve gezondheidszorg.

 
15:10 - 15:30
 
 
15:30 - 16:20

Is een afwijkend uitstrijkje altijd slecht nieuws?

...Nee, gelukkig niet! Tijdens deze presentatie bespreken we de waarde van het bevolkingsonderzoek en waarom het zo belangrijk is. We zullen bespreken waarom een zorgvuldige afname van het uitstrijkje essentieel is voor doktersassistenten en hoe dit de gynaecoloog kan ondersteunen in vervolgstappen. Ook geef ik handvatten met betrekking het vervolg onderzoek in de tweedelijn en hoe jij als doktersassistent patiënten daarop kunt voorbereiden.

Daarnaast zullen we de impact van het HPV-virus bespreken en waarom het vaccineren van de jeugd een cruciale rol speelt in de preventie van HPV-gerelateerde kankers.

 
16:20 - 16:30
 
 
16:30