Voor-en achternaam
Dr. Maaike Dijkstra
Functietitel
Gynaecoloog
Bedrijf/Instelling
Haaglanden MC
Spreker Bio
“Een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van kwaliteit van leven, is het mooiste van mijn vakgebied”

Als urogynaecoloog heb ik mij gespecialiseerd in het behandelen van bekkenbodem klachten. Dit soort klachten komen in NL bij vrouwen boven de 40 jaar veel voor, 30-55% heeft bijvoorbeeld last van urineverlies en meer dan 40% van de vrouwen in deze levensfase heeft last van verzakkingsklachten.

Op bekkenbodem klachten rust nog vaak een taboe, en vrouwen denken dat urineverlies of een verzakking ‘bij het ouder worden hoort’. Terwijl deze klachten grote gevolgen hebben voor het dagelijks leven van deze vrouwen. Door schaamte of ongemak kunnen deze klachten zorgen voor angst, frustratie, minder deelnemen aan lichamelijke en sociale activiteiten en seksuele problemen. Ook pijn (bij vrijen) en verlies van ontlasting zijn klachten waar niet iedereen makkelijk medische hulp voor zoekt.

Toch zijn er verschillende behandelmogelijkheden die de kwaliteit van leven aanzienlijk kunnen verbeteren. Dat vind ik het mooi aan mijn vakgebied; patiënten zijn vaak aangenaam verrast en opgelucht over het feit dat de klachten waar ze al zo lang mee rondliepen, veel blijken voor te komen, en dat er goede behandelopties blijken te bestaan. Soms blijkt geruststelling en uitleg al afdoende.
Maaike Dijkstra