Programma

09:00 - 09:30
 
09:30 - 09:35
 
09:35 - 10:25

Na deze dag bent u nog beter op de hoogte van de belangrijkste verschijnselen, de nieuwste ontwikkelingen in diagnose en behandeling en de meeste recente stand van de wetenschap. De focus ligt in belangrijke mate ook op hoe u als verpleegkundige kunt bijdragen aan het omgaan met de symptomen en de complicaties.

10:25 - 11:15

Bij mensen met de ziekte van Parkinson ontstaan na een aantal jaar vaak fluctuaties in hun respons op medicatie. Op bepaalde momenten van de dag ervaren zij een onvermogen tot bewegen, en op andere momenten hebben ze juist last van overtollige bewegingen. Deze zogenaamde motorische respons fluctuaties kunnen zeer beperkend zijn in het dagelijks leven.  Met diepe hersenstimulatie (ook wel deep brain stimulation of DBS genoemd) kunnen deze respons fluctuaties goed behandeld worden. In deze lezing zal het herkennen van motorische respons fluctuaties aan bod komen, en zullen DBS en andere geavanceerde behandelingen voor de ziekte van Parkinson zoals pomp-therapieën worden besproken.

11:15 - 23:45
 
11:45 - 12:35

Multiple sclerose (MS) neemt, net zoals andere neurologische ziektes, toe. Van 2013 tot 2020 was de toename van de mensen die met MS leven maar liefst 50%. Dit is onder andere te danken aan betere diagnostiek en behandeling, waardoor MS vaker wordt opgespoord en deze patiënten langer leven. Het is dus belangrijk om als zorgmedewerker op de hoogte te zijn van deze patiëntenpopulatie, hoe je het herkent en inzicht hebt in de diagnosestelling en behandeling. Dit zal gebeuren aan de hand van illustraties en (online beschikbare) filmpjes. Daarnaast zullen ook enkele toekomstperspectieven op gebied van wetenschappelijk onderzoek belicht worden. De lezing zal de volgende thema’s behandelen:

  • De onderliggende ziektemechanismen van MS, een overzicht.
  • De verscheidenheid aan klachten van patiënten met MS en typische presentaties van MS.
  • Diagnostische testen voor MS en wetenschappelijke ontwikkelingen.
  • Aandoeningen die lijken op MS, een overzicht.
  • Behandeling van MS en toekomstperspectieven in het wetenschappelijk onderzoek.
12:35 - 13:20
 
13:20 - 14:10

TIA, Beroerte en de veelbelovende resultaten van onderzoek naar hersenstimulatie na een beroerte

Ik zal ingaan op het belang van goede voorlichting over de risico’s om een herseninfarct te krijgen en zal praktische tips geven hoe deze voorlichting in de praktijk vorm gegeven kan worden. Ik zal de klinische verschijnselen van een herseninfarct bespreken en ik zal benadrukken dat er snel gehandeld moet worden bij (voorbijgaande) verschijnselen van een herseninfarct. Tenslotte zal ik bespreken wat er in het acute stadium van een herseninfarct mogelijk is in het ziekenhuis.

14:10 - 15:00

In haar presentatie zal Yolande Pijnenburg ingaan op de meest recent ontwikkelingen binnen het dementie-onderzoek. Na een inleiding over terminologie en de meest voorkomende ziektebeelden zal zij spreken over diverse biomarkers, onderliggende pathologie, en ontwikkelingen binnen het medicijnonderzoek.

15:00 - 15:25
 
15:25 - 16:15
 
16:15 - 16:20
 
16:20 - 16:30