Welkom!

Krasse knarren vinden dat we niet vergrijzen, maar verzilveren. Het is een uiterst optimistisch beeld voor wie het zich kan permitteren, maar de realiteit bij neurologische en neuromusculaire aandoeningen is helaas anders. Verstoringen in ons zenuw- en spierstelsel hebben een verwoestende impact op onze kwaliteit van leven. We verliezen onze mobiliteit, onze cognitieve functies en onze zelfstandigheid. Dat wat je niet wilt, gebeurt: uiteindelijk verlies je jezelf.

Als artsen, verpleegkundigen en verzorgenden in ziekenhuizen, verpleeghuizen en revalidatiecentra staan we voor de immense taak dit lijden te verzachten. Met empathie, vastberadenheid, maar ook wetenschappelijke kennis om deze ontwikkeling te keren. Ver van ons bed is het niet, het raakt ons allemaal. Neurologische en neuromusculaire aandoeningen treffen niet alleen het individu, maar ook mantelzorgers, familie en vrienden. 

Als verpleegkundige of verzorgende heb je er dagelijks mee te maken. Maar wat is de stand van zaken anno 2024? Heb jij voldoende bagage om De BIG 5 te lijf te gaan? Hoe herken je ziektebeelden als Parkinson, ALS, dementie, multiple sclerose, een tia of beroerte? Hoe diagnosticeren we en wat is de beste behandeling? En hoe gaan we om met complicaties? 

Het is om wild van te worden, maar deze aandoeningen vormen een steeds grotere uitdaging in de ouderenzorg. Liever zouden we voorkomen dan genezen. Wat zijn de nieuwste inzichten? Wat zijn de beloften van deep brain stimulation bij de Ziekte van Parkinson? Wat kunnen we doen aan preventie en risicofactoren? Dit wordt cognitief bijladen. Kom op 14 juni a.s. naar het Verpleegkundig College de ‘BIG 5 in de Neurologie’ o.l.v. dr. Hans Bosboom en luister naar het verhaal van onze topneurologen.

Locatie

Je bent van harte welkom van 9:00 tot 16:30 uur in het Anatomiegebouw in Utrecht.

Adres:
Bekkerstraat 141, 3572 SG Utrecht

Accreditatie

Er is voor 5 uur accreditatie aangevraagd bij:

  • Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (V&VN)
  • Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register (VSR)

Lesonderwerpen

Lesonderwerpen

De volgende onderwerpen worden behandeld:

  • Ziekte van Parkinson, DBS
  • Dementie anno 2024
  • MS 
  • ALS en andere neuromusculaire aandoeningen
  • TIA en Beroerte en de veelbelovende resultaten van onderzoek naar hersenstimulatie na een beroerte

Sprekers